13 от най-дразнещите звуци на света

Има редица научни доказателства, че неприятни звуци съществуват и те карат мозъка ни да реагира, за да предпази тялото от евентуална опасност.

Според класацията съществуват 13 най-дразнещи и ужасяващи звуци на света.

Ето кои са те:

Повръщане

Няма човек, който да не реагира негативно на звука от повръщане. Дали заради предварителната представа за противната картина, която повръщането представлява или заради давещия гърлен звук – едно е сигурно – звукът от повръщащ човек е едно от най-неприятните неща на света.

Микрофония

Били ли сте някога на събитие, на което високоговорителите изведнъж произвеждат силен пищящ звук, който пронизва ушите ви? Този звук наистина е физически болезнен за вътрешното ухо. Затова инстинктивно понечвате да запушите ушите си с ръце.

Рев на бебе

И при мъжете, и при жените се наблюдава раздразнителност от бебешкия рев. Но мъжете се оплакват повече от наличието на този шум, тъй като майките са генетично свързани с отглеждането на новороденото и плачът не им се отразява толкова непоносимо.

Скърцане на влак по релсите

Изследванията показват, че още един непоносим според хората звук, е стържещият по релсите влак. Остъргването на металните части едни в други предизвикват високочестотен неприятен звук, който отново дразни средното и вътрешното ухо.

Скърцащи части

Същото се отнася за всякакви триещи се едни в други материали, произвеждащи подобен звук – панти на врати, въртящи се колела – изобщо всичко, което се нуждае от смазване дразни слуха невероятно много.

Лошо изпълнение на цигулка

Заради по-горните изброени стърженето на цигулка също попада в класацията. Установено е, че пискливите фалшиви ноти, изсвирени на цигулка са по-дразнещи от който и да било друг инструмент, използван погрешно.

1 2

Подобни статии

Top