COVID – 19 в България: 13 положителни проби за последните 24 часа, 0 в Пловдив

54 са официално излекуваните от коронавируса у нас. Общият брой на болните стигна 624

13 са положителните проби за COVID – 19 през последното денонощие, обяви председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. 8 от новите случаи са в София, 1 в Кюстендил, 1 в Пазарджик, 1 във Велико Търново и 2 в Русе. Нов случаи в Пловдив няма.

С това общият брой на заболелите става 624, от тях 370 в София, което прави столицата най-голямото огнище на заразата в страната.

Шестима (6) са новите излекувани за денонощието, общо излекуваните вече са 54. Починали за последните 24 часа няма и броят на жертвите, покосени от вируса се запазва на 24.

За денонощието са направени близо 500 теста, общо тестуваните от началото на кризата до момента са 8502. В тази връзка – в началото на следващата седмица се очаква да пристигнат тестовете в град Банско, обясни генерал Мутафчийски. Времето дотогава ще се използва за по-детайлна организация и планове как ще се процедира и кой ще бъде тестван.

Сравнително малкия брой на заболелите в България от Щаба обясниха с навременните противоепидемични мерки и спазването им, макар председателят на НОЩ да подчерта, че улиците на градовете ни са пълни и това (цитирам): със сигурност ще ни се „отблагодари“ някой ден.

Генерал Мутафчийски отбеляза и друга тенденция – наблюдава се снижаване заболяваемостта по отношение на други болести, както и снижаване на смъртността с най-малко 10% в сравнение със същия период през миналата година.

Подобни статии

Top