13 удивителни факта за огъня и пожарите

1. Никой не знае кой е измислил пожарния хидрант, защото патентът е изгорял при пожар.

 

2. „451 градуса по Фаренхайт“ – романът на Рей Бретбъри, в началото е бил озаглавен „Пожарникаря“. Авторът и редакторите му обаче, сметнали, че заглавието е скучно, за това позвънили в местната пожарна служба и попитали при каква температура гори хартията.

 

3. Има един храст, наречен dictamnus albus (Росен), който излъчва запалимо, маслено вещество, което може да бъде запалено, без самия храст да изгаря.

 

4. В Калифорния властите използват труда на затворниците за борба с горските пожари.

 

5. Горските пожари се движат по-бързо нагоре, отколкото надолу. Колкото по-стръмен е склонът, толкова по-бързо върви пожарът.

 

6. Саламандрите често са свързвани с огъня в митологията, защото тези животинки намират подслон в гниещите трупи. Когато тези трупи са използвани като дърва за огрев, саламандрите се появявали „магически“ от пламъците.

 

7. „Вечния огън“ в Северен Ирак, разположен в средата на петролните полета, се смята, че гори вече 4 000 години. Полето е описвано от Херодот, Плутарх и пророк Даниил в Стария завет.

 

8. Земята е единствената планета, където може да гори огън. На никоя друга планета не е открит достатъчно кислород, за да е възможно да има пожари.

 

9. Кислородът влияе на цвета на пламъка. Огънят с по-малко кислород излъчва жълто сияние. А когато кислородът е повече огънят гори в синьо. За това пламъкът на свещите е син в долтия край, защото там поема свеж въздух и жълт на върха, защото издигащите се изпарения отдолу частично задушат горната част на пламъка.

 

10. Повече хора умират от вдишване на дим, отколкото от пламъците. Пожарът може да изсмуче целия кислород от стаята и да го напълни с отровен дим и газове, преди пламъците да достигнат до стаята.

Удивително е, че може да не успеете да откриете изхода при пожар, дори в каща, в която сте живяли в продължение на години. Това е така тъй като димът може да бъде изключително гъст.

 

11. През 2004 г. над 300 души загинаха в супермаркет в Асунсион, Парагвай при пожар, защото собствениците заключват  вратите, за да не напускат хората без да плащат.

 

12. Пожар в Мека, Саудитска Арабия през 2002 г. уби 15 ученички. На момичетата не е било позволено да напускат горящата сграда от религиозната полиция на държавата, защото не носели кърпи на главите.

 

13. На 19 август 1980 г. полет на авиокомпания от Саудитска Арабия, превозващ 287 пътници, с 14 души екипаж се запалил  малко след излитане. Самолетът направил успешно аварийно кацане, но когато наземният екипаж отваря вратите, установява, че всички 301 души са мъртви.

 

Превод DCNEWS.BG

Източник: kickassfacts.com

Подобни статии

Top