130 асеновградчани искат нов избор на почетен гражданин

Петицията е  подкрепена от 130 души, които не са съгласни с удостояването  на Росен Чаталбашев със званието.

Подписка-обръщение с настояване за свикване на извънредно заседание и прегласуване на избора за почетен гражданин е внесена в Общинския съвет на Асеновград. Петицията е  подкрепена от 130 души, които не са съгласни с удостояването  на Росен Чаталбашев със званието.

В мотивите си хората определят ситуацията като безпрецедентна и смятат, че с това решение общинският съвет обезмисля почетното гражданство като обществено признание.

Чаталбашев е собственик на Винзавода в Асеновград, той е родом от гоцеделчевско и не е познат на асеновградчани.

„Подписката пристигна в Общинския съвет в последния ден на април. Днес следобед свиквам председателски съвет, на който ще бъде обсъдено дали да свикам извънредно заседание“, обясни председателят Драгомир Георгиев.

Извънредна сесия трябва да се проведе най-късно утре, за да може да се спази 7-дневният срок за утвърждаване на решението от областния управител.

„Аз не съм убеден, че тези 130 подписа представляват асеновградчани. Номинациите бяха много , гласовете на съветниците се разпиляха и от всички осем предложения само това на Росен Чаталбашев успя да събере необходимия минимум от 17 гласа“, каза още председателят на ОбС Драгомир Георгиев. Кандидатурата на Чаталбашев е подкрепена от 21 общински съветници.

Изборът на съветниците създаде напрежение сред обществеността. Още тогава хората реагираха, че човекът, който се удостоява с най-голямото отличие на общината трябва да е със значителни заслуги и принос за града.

Церемонията ще бъде на 12 май, когато ще се чества Денят на Асеновград.

 

 

 

Подобни статии

Top