130 години от началото на въздухоплаването в България отбелязват в Пловдив

Изложба организира Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност „Авиационна техника и технологии“

Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност „Авиационна техника и технологии“ организират поредица от събития, с които се отбелязват 130 години от първия полет с балон над град Пловдив и началото на въздухоплаването в България.

Полетът е осъществен пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение в град Пловдив през 1892 г. Полетът с балона е изпълнен от територията на Цар Симеонова градина, от френския въздухоплавател Йожен Годар, който извършва демонстративни полети със своя сферичен балон „Ла франс“.

В тази връзка отправяме покана да посетите изложбата, организирана от Технически университет-София, филиал Пловдив, НТС и ДТН – Пловдив, с подкрепата на Община Пловдив и Латекоер – България. Изложбата е осъществена с материали, любезно предоставени, от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, и с художеството оформление и дизайн на Златка Бръшкова и Георги Райнов, студенти във Филиала. Изложбата може да бъде видяна от 6 април до 17 април (включително) в пространството около фонтана на Деметра в Цар Симеоновата градина.

Тази изложба е част от поредица събития, които предстоят през следващата седмица, с които ще бъде отбелязан 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката. Предвидени са още информационно събитие и демонстрационен полет на балон (при хубаво време) над Цар Симеоновата градина, които ще се проведат в петък, 15 април.

В специалност „Авиационна техника и технологии“ се обучават студенти, бъдещи авиационни инженери с национална и международна реализация. Завършилите специалността могат да работят в ръководството на въздушното движение, авиокомпании, летищни комплекси, авиационни фирми и в авиоремонтни и авиопроизводствени компании.

Снимка: mecumporto.org

Подобни статии

Top