130 преподаватели и служители се ваксинираха в ПУ „Паисий Хилендарски“

Успешно завърши първият етап от ваксинацията в университета

С близо 130 преподаватели и служители на ПУ „Паисий Хилендарски“ стартира ваксинирането на академичния състав и административните отдели на пловдивската Алма матер. Първата вълна на имунизацията протече в две лечебни заведения – УМБАЛ „Пловдив“ АД и МБАЛ „Пловдив“ към ВМА с ваксината „Astra Zeneka“ по предварително разпределение в периода 22.02.2021 г. – 09.03.2021 г.

Представителите на деветте факултета и служителите на Университета се възползваха от предоставената възможност да демонстрират не само безусловната си подкрепа към науката като основен инструмент за противодействие на заболяването, но и да се погрижат за собственото си здраве с мисъл за останалите и с желание за еднозначно преминаване към така очакваната традиционна нормалност на професионално и човешко общуване.

В своеобразен флагман на кампанията в Пловдивския университет и категоричен личен пример за колегиума се превърна проф. д-р Невена Милева, декан на Физико-технологичния факултет, първи изготвил и предоставил списъците с желаещите да се имунизират срещу Covid-19.

Приключи безпроблемно и ваксинирането и на преподавателите и служителите от филиалите на Университета в гр. Кърджали и гр. Смолян, където грижата за плавното протичане на процеса бе поета от местните РЗИ и ръководствата на филиалите.

Ръководството на Пловдивския университет изразява сърдечни благодарности към ръководителите на двете болници – д-р Динчо Генев и полковник д-р Ангел Гозманов, към д-р Костадинов, ръководител на екипа на МБАЛ „Пловдив“ към ВМА (Военна болница), към главна сестра на УМБАЛ „Пловдив“ АД – Елена Симеонова, и медицинските специалисти на екипите на двете лечебни заведения за високото чувство на отговорност, за презупречната организация и бърза реализация на поставянето на първата доза от ваксината „Astra Zeneka“, но най-вече – за неподправената загриженост за всеки пациент поотделно.

Всичко това не би било факт без навременната намеса и активна координация между отделните институции и РЗИ – Пловдив в лицето на д-р Троянчева и д-р Димчева, РЗИ – Смолян и РЗИ – Кърджали, както и без вътрешноуниверситетската организация, в която се включиха всички секретари на факултети, катедри и координаторите Анастасия Кехайова, Владислава Митева и Светлана Попчева.

Имунизирането с други видове ваксини, съобразени с индивидуалното здравословно състояние на университетските преподаватели и служители ще продължи през април в съответствие с държавните разпоредби.

Подобни статии

Top