1300 искат отнемане на почетното звание на архиерейския наместник на Асеновград

Ситуацията е прецедент за града

Подписка с искане за отнемане на почетното звание на архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев е депозирана в местния парламент. 1300 души настояват общинските съветници да преразгледат решението си, а свещеникът  да върне почетния знак.

Хората обвиняват отец Данчо в опит за разделение на вярващите и  системно писане на доноси и фабрикуване на лъжи срещу неудобни за него хора. В мотивите, посочени в подкрепа на идеята, се твърди, че отец Йордан е доброволен сътрудник  и на органите на Държавна сигурност.

Най-вероятно документът няма да бъде част от дневния ред на последната, преди лятната почивка, сесия. Отнемане на почетно звание до момента в Асеновград не се е случвало, коментира преди време съветник №1 д-р Светозар Шуманов.

Регламентът обаче допуска подобна процедура при извършено престъпление или при действия, които петнят името на града. Тъй като почетно  звание може да се отнеме с решение на Общинския съвет, взето с явно гласуване при обикновено мнозинство, д-р Шуманов ще настоява представителите на всички политически сили да изразят становище, искат ли дебат по казуса.

Броженията  срещу отец Данчо започнаха преди повече от месец. Още тогава архиерейският се противопостави и обяви, че няма да се откаже от почетното отличие.

 

 

Подобни статии

Top