1314 кандидат-студенти на изпита по Български език и литература в ПУ

Кандидат-студентски изпити в пловдивския университет Паисй Хилендарски

Най-желаната специалност в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази година е „Софтуерни технологии и дизайн”. Повече от 4 души се борят за едно място в този профил, като обявените свободни места са 100. Сред най-търсените специалности по традиция са също икономическите, психология и начална педагогика, както и право.

Днес се проведе най-масовият изпит в тазгодишната редовна кампания – по български език и литература.

1314 кандидат-студенти се явиха на изпита по Български език и литература. Темата, по която те писаха есе бе „Наказанието прави ли хората по-добри“. От изпитната комисия разчитат на интересни есета, тъй като темата е била посрещната добре от кандидатите.

За радост няма хванати кандидати с опит за преписване нито на предварителната, нито на тази сесия. Нито има кандидати, които са се отказали, което означава, че полагат все пак усилия, за да се справят с тестовия вариант, коментира зам. ректорът доц. д-р Мария Стоянова.

5084 кандидат-студенти са подалите до този момент документи за специалностите в ПУ. За първа година най-желаната специалност е „Софтуерни технологии и дизайн“, където желаещите са били 461, следвана от „Право“ –  233-ма кандидати и „Начална педагогика“ – 218. Според доц. Стоянова напливът за факултета по математика и информатика се обяснява с добрата реализация на трудовия пазар.

Голяма част от студентите, които се обучават, в хода на обучението си също така работят и в софтуерни фирми срещу много добро заплащане. Тоест,  те са търсени специалисти, преди още да са завършили, обясни доц. Стоянова.

Въпреки че реализацията на завършващите физика и химия е много добра и почти всички абсолвенти работят във водещи фирми, наплив за тези специалности няма.

Причината е в по-малкият брой часове в средния курс и липсата на желание за учене, коментираха от университета. Резултатите от първото класиране ще станат ясни на 17 юли. На 9-ти е следващия по-мащабен изпит – по история.

 

Подобни статии

Top