14 милиона за „Училищен плод”

460 хиляди лева преведе държавен фонд „Земеделие“ за кампания „Училищен плод”. Доставките по схемата започнаха от ноември 2015 г. и ще продължат до 31 май 2016 г.

Децата, които получават пресни плодове и зеленчуци по „Училищен плод” през 2015/2016 г., са  над 456 000 в близо 3 500 учебни заведения в цялата страна.

За настоящата кампания по схемата са предвидени 14 млн. лева като на дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева без ДДС. Запазва се стойността на порция – 0,68 лв. без ДДС.

По време на кампанията децата от детските градини и училищата ще получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови.

Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Tази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусовите и бананите, се набавят от местни пазари. Промените в наредбата, по която се администрира схемата, целят да бъдат стимулирани българските производители.

 

Подобни статии

Top