1,4 млрд. лв. ще разпределя МОН по оперативните програми

С 1 милиард и 400 милиона лева ще разполага Министерство на образованието като първостепенен разпоредител по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков. Парите ще бъдат насочени в сферата на научните изследвания и технологичното развитие, качеството на образование и достъпа до образование.

Спазването на правилата за разпределяне на средствата и избора на независими оценители на проектите, ще доведе до по-сериозен контрол, като така ще се избегнат скандали като този във фонд „Научни изследвания“, допълни зам.-министърът. Той  посочи, че правилата, по които работят оперативните програми са зададени от Европейската комисия и са различни от тези, по които работи фонд „Научни изследвания“.

Спазването на правилата е ключът към всичко останало. Разбира се има един много труден елемент, това е селекцията и избора на печелившите проекти в науката. Това не е лесно, не само за България е проблем. Това, което планираме – да направим конкурс за самия оценител на европейско ниво, посочи проф. Николай Денков.

От министерството се надяват да се появи независим европейски партньор, който да прави оценката на проектите на базата на критериите, които в момента се разработват. Всички проекти трябва да бъдат подавани на английски, допълни проф. Денков. И подчерта, че първите проекти се очаква да бъдат приети от есента.

В министерството все още няма достатъчно капацитет за администриране на проектите.

Имаме дефицит от още няколко типа специалисти, в момента сме в разговори и с екипа на вицепремиера Дончев, и на г-жа Бъчварова, която отговаря за административното осигуряване, да се подкрепи администрацията с още малко бройки, така че капацитетът да бъде запълнен, посочи зам.-министър Денков.

Той разясни пред директори на училища, административни звена и представители на висшите учебни заведения в Пловдив какви са възможностите за кандидатстване по новата оперативна програма и на какво да акцентират при разработката на проектите.

Подобни статии

Top