14 януари – как се празнува Василица?

Един от най-големите

и най-почитаните празници, които празнуват всички роми е Василица или Банго Васил (куцият Васил), отбелязван на 14 януари.

Този празник трае два или три дни, като навечерието му е Бъдни вечер, първият ден е Василица, вторият – Банго Васил, а третият „патерицата“.

Бъдни вечер е семеен празник с постни ястия, обреден кравай „боговица“, който се разчупва и се изяжда от всички. На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие.

Повсеместно срещано е коленето на „курбан“ за Банго Васил – най-често това е гъска. Тя се пече пълнена с ориз, но не се изяжда наведнъж, за да може от месото да се даде и на гостите, които ще дойдат.

На трапезата има

още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Като цяло празничните дни се свързват главно с взаимни гостувания на близки и приятели (на първо място на кръстниците), съпроводени с богати трапези и веселби. Въпреки различните групови и регионални варианти, в основни линии същността на празника е сходна при различните ромски общности.

Празникът е съпроводен с множество танци, музика, смях и веселби. В последните години се избира и Мис и Мистър Василица. Критериите при жените са много интересни. Гледа се глезенът – колкото по-малко е кокалчето, толкова по-пищна е жената. Тънката талия също се цени.

Top