140 деца участваха в два конкурс за Деня на околната среда в район „Южен“

Конкурсите за рисунка и литературна творба бяха под егидата на районния кмет Костадин Язов

Приключиха двата онлайн  конкурса – за рисунка и литературна творба, обявени от кмета на район „Южен“ Костадин Язов във връзка с отбелязването на 5 юни Световен ден на околната среда, съобщиха от районната администрация.

В двата конкурса – за рисунка на тема „Земята се нуждае от теб“ и литературна творба  на тема „Кой е по-силен човекът или природата“ взеха участие 140 деца. От тях 110 участваха с рисунка и 30 – с литературна творба.

„В творбите си децата ни показаха своето екологично мислене, как да спасим природата и да бъдем по-отговорни в действията си спрямо нея“, обясни кметът на района. „Много от тях смятат че природата си е взела почивка през тези няколко месеца на изолация и е възвърнала своите жизнени сили“, допълни той

Една от най-силните творби, която докосна и впечатли журито, бе стихотворението на  Димитър Александров от 3 клас при  НУ „Св. Климент Охридски“, с което той много ясно ни призовава да спасим земята и да не унищожаваме красивата природа, защото тя е перфектна и е част от вечността.

НЕКА СПАСИМ ЗЕМЯТА

Създала е майката Земя
Една перфектна част от вечността.
Природата, така добре на нас позната,
живееща от хиляди години на земята.
Всичко в нея е така перфектно,
но защо го правим ние мимолетно?
Осъзнавайки, че този рай ние го рушим,
защото не спираме да му вредим –
да унищожаваме красивата зеленина…
Покрай нас всичко потъва в мъгла!
Даденият ни земен рай не ще оценим.
Когато го превърнем в АД,
тогава ще скърбим
за дърветата, цветята и тревата,
но не ще върнем стария облик на земята….

Журито благодари на всички взели участие в конкурсите, които се проведоха тази година онлайн и се надява, че следващия път ще има възможността награждаването да е на живо.

Всички наградени участници ще бъдат обявени в сайта на район „Южен“, а грамотите ще могат да получат лично пред административната сграда на район „Южен“ на 8.06.2020 г. от 11.00 часа.

Подобни статии

Top