147 години незабрава! Поклон до земи, Апостоле! (Слово за Васил Левски, пълен текст)

Пловдив почете 147 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски

Пловдив сведе глава пред паметта на Апостола на българската свобода днес. Огромна опашка се изви пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика, млади и стари, цели групи малчугани от пловдивски детски градини, цели класове от пловдивските училища, куп официални лица положиха венци и цветя, за възпоменанието в града под тепетата пристигна и американският посланик Херо Мустафа.

Словото тази година бе възложено на Павлина Николова, зам.- председател на Общински комитет „Васил Левски“ – Пловдив, изтъкнат читалищен деятел, член на СНБП, носител на наградата „На ползу роду“ на Общински читалищен съюз Пловдив.

DCnews публикува думите й:

„147 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. 147 години  НЕЗАБРАВА! Българинът носи неговото свято име и дело в сърцето си и най-истинският, най-големият неразрушим паметник е незабравата на неговия подвиг!

Васил Левски – Апостолът, останал  жив в паметта на народа си, е дълбоко обичан! Историята справедливо му отреди безсмъртие. Той се бе посветил на своя народ, на делото за свобода със съзнанието, че рано или късно животът му ще бъде поискан.

„Чисто народният мъж дава всичко, па и себе си, в жертва“

Вестта за залавянето на Левски полетява по телеграфа до всички краища на страната и в чужбина. Скръб попарва комитетите. „Ние всички плакахме с горчиви сълзи до забрава“, пише Иван Андонов от Чирпан. „В съдебната зала се разиграва драма, стара колкото историята: самата Свобода е на подсъдимата скамейка. Тя отново ще бъде осъдена! Осъдена „на смърт чрез обесване!“

Българският свещеник, доведен, за да чуе изповедта на Дякон Левски и да му даде последно свето причастие, го пита: „Кажете си греховете, синко!“ Изповедта на Левски, която се предава и до днес е: „Пред бога и свободата грехове не съм сторил, а пред пашите, чорбаджиите и владиците – много, много и премного согрешения съм направил, но нека тия ми согрешения останат непростени…. За едно нещо, отче, те моля: Като ви пита някой за Дякон Левски, кажете му, че той, Дяконът, за българската свобода загина!“

Той вярва в един свят, чужд на омразата и тиранството, както някои вярват в рая. Той вярва, че  човечеството ще изгради „Храмът на свободата“.

Левски посреща смъртта! Бесилото се възправя на фона на снежната белота – две отвесни греди и една напречна, като портал отворен към вечността. Той умира, както умират семената, за да оживеят наново в реколтата.

Такива хора, казва поетът:

Никога не казват, че вършат героизъм и никога не мислят, че вършат чудеса.

Като звезди изгряват. Като звезди изгарят.

След себе си оставят невидим звезден прах. Мечта и кратко ИМЕ!

Неговите идеи за свобода, за чиста и свята република, надхвърлят границите на България.

Антонио Таяни – бившият  председател на Европейския парламент, в словото си пред барелефа на Апостола в българското посолство в Брюксел казва: „Васил Левски е Европейски герой! Васил Левски – личност, сравнима с най-чистите, най-светли и прозорливи световни умове“.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ – БЕЗСМЪРТНИЯТ ДУХ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!

По света има над 20 паметници на Апостола. Първият е осветен в Куба, а през 2015 година е издигнат триметров бюст-паметник на Апостола в САЩ, Чикаго, пред храма „Св. Иван Рилски“. Над 130 са паметниците на Васил Левски в България, но един от най-въздействащите и най-живите е паметникът, пред който признателните поколения от Пловдив се прекланят. Паметникът, пред който сме днес, дело на скулптора проф. Иван Лазаров! Апостолът е сеяч. Сеячът, който е неуморен, предан и отдаден на делото. Семето на свободата кълни, а то на свой ред дава семена.

ДНЕС НИЕ СМЕ СЕЯЧИТЕ, НА СВОЕТО ПОПРИЩЕ С ДЕЛАТА СИ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! Васил Левски, Апостолът, става знаме на всичко чисто и демократично в българското историческо развитие. Наша чест и гордост днес е ДА ПАЗИМ, ПРЕДАВАМЕ И РАЗВЯВАМЕ ТОВА ЗНАМЕ! ПОКЛОН ДО ЗЕМИ, АПОСТОЛЕ!“

Подобни статии

Top