14 февруари! Празник на любовта, виното и археологията

Почитаме Св. Трифон, Св. Валентин и Св. Кирил Славянобългарски

14 февруари в българския народен календар отбелязваме като деня на Свети Трифон. Празникът има древни езически корени от времето, когато по нашите земи са живеели траките, а тържествата в чест на бог Дионисий се отличавали с голяма пищност.

Лозите днес се зарязват ритуално, избира се „цар“, който се закичва с венец от лозови пръчки. Обичаят повелява на празничната трапеза освен бъклица с вино, да има още прясно омесен хляб и печена кокошка.

Православната църква отбелязва успение на Св. Кирил Славянобългарски.

Той е създателят на глаголицата. Остава в историята като християнски просветител. Канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II обявява Константин Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици.

Отбелязваме и един нетрадиционен за българския календар празник

Денят на влюбените или Свети Валентин. За него се знае, че датира още от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II. Доста по-късно, през 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин.

На този ден още през 14-ти век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.

Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 20-ти век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

АПК (Асоциацията за Поздравителни Картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоцацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

Днес е и ден на археолога.

Отбелязва се от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН).

На този ден всяка година по традиция в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.

Подобни статии

Top