15 години от атентатите на 11 септември в САЩ (СНИМКИ)

Навършват се 15 години от атентатите на 11 септември, при който загинаха близо 3 000 души в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания в резултат на четири координирани терористични атаки, извършени от последователи на Ал Каида.

На 11 септември 2001 г. няколко екипа от терористи отвлякоха четири самолета на авиокомпаниите „Америкън Еърлайнс” и „Юнайтед Еърлайнс”. Две от машините бяха врязани в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, които се срутиха след ударите.

Третата машина се удари в Пентагона във Вашингтон, а четвъртата се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания, като се смята, че тя е била насочена към Конгреса или Белия дом.

Около 75 хил. души все още страдат от физически и психически проблеми, в следствие на тези атентати. Сред тях са много участници в спасителните операции, вдишали канцерогенни частици от гъстия облак прах от рухналите кули близнаци на търговския център.

За 15-тата годишнина от тази черна дата във Вашингтон, и в Ню Йорк ще има възпоменателни церемонии.

В Ню Йорк се превърна в традиция възпоменателната церемония да е на мястото, на което се издигаха кулите близнаци преди 15 години. Там ще бъдат прочетени имената на всички жертви.

Точно в часовете, когато преди 15 години трите самолета се врязаха в Световния търговски център, Пентагона и на разбиването на самолета в Пенсилвания и в часовете на рухването на кулите близнаци ще бъдат запазени и няколко минути на мълчание.

Снимки: Getty Images

Подобни статии

Top