15 сладки котешки муцунки в Международния ден на котките

Оказва се, че и мъркащите писанки си имат ден. На 8-ми август светът отбелязва Международен ден на котките. Този специален празник се чества за пръв път преди тринадесет години по инициатива на Международния фонд за грижа на животните. Идеята е чрез него да се изрази преклонение пред един от най-предпочитаните и обичани домашни любимци.

Предполага се, сближаването между човека и животните от този вид е започнала някъде преди около осем хиляди години. Според статистиката в съвременното общество повече от петстотин милиона писани живеят заедно с хора. Някои стопани си вземат котки, защото са фенове на определена порода, а други-за да се преборят с вредители като плъхове и мишки.

Котките не се възприемат като пазачи на своя стопанин и имуществото му, но те имат друга също толкова значима задача-да лекуват тялото и ума на човека. Множеството изследвания и опити са показали, че тези пухкави същества много често влизат в роля на истински церители.

Прочувания, направени преди време, показват, че галенето на котка въздейства благоприятно при възпалени стави и гинекологични заболявания. Мъркането на писаните пък стабилизира сърдечния ритъм и нормализира кръвното налягане. Дългокосместите четириноги доктори без проблем се справят с депресия, безсъние и раздразнителност.

Тези със средна дължина на косъма помагат при сърдечно-съдови проблеми, а котките с много къса козина оказват положително влияние при заболявания на стомаха и бъбреците. За сиамските котките пък се смята, че спомагат за предпазването от простудни заболявания.

По повод котешкия празник, ви каним да разгледате подбрана от DCNEWS галерия с най-сладките котешки муцунки в мрежата.

Подобни статии

Top