15 000 семейства в Пловдив подават нови заявления за детски надбавки

майка-с-количка

Семейства без брак масово се разделят фиктивно, регистрирайки единия от родителите на различен адрес. Причината са новите правила за получаване на детски надбавки. В тях е разписано, че се взима предвид доходът и на двамата родители, ако те са регистрирани на един и същ адрес. В случай че адресите са различни, се зачита само доходът на този, при когото живее детето.

Една от основните промени в Закона за семейното подпомагане касае семействата без брак. Майките вече ще декларират дали са омъжени, живеят ли на семейни начала или са самотни родители, обясни Надя Танева, директор на „Социално подпомагане”-  Пловдив.

Когато декларира че живее на семейни начала или е самотен родител /което досега не се е вземало под внимание/, се вземат доходите на родителя на детето, който живее с майката на семейни начала или на партньора, с който живее майката в момента. Като условието за това е двамата да живеят на един и същ постоянен или един и същ настоящ адрес.

Според Ирина, промяната при критериите за получаване на детски надбавки при семействата без брак е логична. Още по-логично по думите ѝ обаче е за всички деца да има надбавки.

По новия закон семействата с едно дете ще получават с 2 лева повече или 37 лева на месец. При две деца сумата се запазва на 85 лева, а при три нараства с 10 и става 130 лева.

Тези пари по принцип са недостатъчни. 2 лева или 5 – това е нещо, което въобще няма да се усети по никакъв начин, посочваТанева.

Ирина е майка на две деца. Цигуларка, с две висши образования. Пазарът на труда у нас не й позволява да си намери работа и от няколко години е безработна.

В момента вземам за второто дете детски, защото първото вече навърши 18 години и вече не взимам детски. И това е доходът ми. И като социална помощ, за която никой не може да ми отговори каква е тази сума, вземам 9 лева и 15 стотинки, обяснява Ирина.

Заради влизането в сила на новия ред за семейно подпомагане, от януари до март службите за „Социално подпомагане” ще работят с удължено работно време. В Пловдив нови заявления за детски надбавки ще трябва да подадат около 15 000 семейства. Тези, на които са отпуснати семейни помощи след 28 юли тази година и родителите на деца с ТЕЛК, няма да подават отново заявления.

Другата значима промяна е, че от 1 юли догодина доходният критерии за достъп до помощите се увеличава на 400 лева.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top