15 бебета в риск от изоставяне останаха при родителите си в Пловдив

245 деца в риск и техните семейства подкрепи Центърът за обществена подкрепа “За деца и родители“ в Пловдив през 2019 г.

От тях 15 новородени бебета останаха в родните си семейства, благодарение на съвместната ни работа с трите най-големи родилни отделения в Пловдив УМБАЛ „Пловдив“, МБАЛ „Св. Мина“ и АГ болница „Селена“, съобщават от фондация „За нашите деца“. Там специалистите на фондацията консултират и подкрепят родителите, които се колебаят дали да се разделят с детето си, срещат се и с други членове на семейството. Те заедно установяват проблема и търсят решение. След като се приберат вкъщи, подкрепата продължава от 6 месеца до една година или докато семейството не бъде готово да се грижи самостоятелно за своето дете.

От фондацията допълниха, че са подкрепили и 102 деца и семейства по програма „Предотвратяване на раздялата – Семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Специалистите на фондацията посещават и семейства, включително в рисковите квартали и разговаряме с настоящи и бъдещи родители за проблемите им, съветват ги и ги подкрепят, когато е необходимо. Те работят също със семейства в крайна бедност, родители на деца с увреждания и  многодетни семейства.

Подкрепени бяха 28 деца с трудности в развитието

През 2019 г. чрез програмата за „Ранна детска интервенция“ психолозите и социалните работници на неправителствената организация подкрепиха 28 деца с трудности в развитието. Те приложиха индивидуални програми за упражнения, с които децата да придобият важни нови умения и да разгърнат потенциала си, а родителите им – да имат възможност активно да ги стимулират в домашни условия. В името на това повече деца да получат шанс за щастливо детство, тази програма вече е достъпна и за деца от детски градини и здравни институции.

По програма „Първична превенция и работа с рискови групи за предотвратяване на насилието и постигане на сигурност на децата“ експертите  проведоха групови и индивидуални сесии с 382 деца и ученици. Чрез игрови методи, ги подкрепиха в разпознаването на различните форми на насилие и в процеса на адаптация в училище.

Освен да подкрепят децата в риск и семействата им, от ЦОП „За деца и родители“ обучиха 14 кандидат-осиновители, за да може повече деца да растат в семейство.

Подобни статии

Top