15 години след атентата в Кербала, отдаваме почит на загиналите

Днес военнослужещите ще участват в поклонението с военен ритуал и ще присъстват на панихида

68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив ще почете паметта на колегите си, загинали при атентата в иракския град Кербала преди 15 години.

Днес военнослужещите ще участват в поклонението с военен ритуал и ще присъстват на панихида за офицерски кандидат Антон Петров в Русе, а утре – на старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград.

Слово за загиналите ще произнесе командирът на бригадата бр.ген. Явор Матеев.

В Карлово е организирано поклонение пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.

В памет на всички 13 български военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в задгранични мисии. С военен ритуал ще бъде почетена паметта и на майор Георги Качорин от 61-ва Стрямска механизирана бригада, който е погребан в Казанлък.

На 27 декември 2003 година, в база „Индия“, Кербала, срещу българския военен контингент бе извършен атентат. Тогава загинаха петима български военнослужещи. Това са, повишени посмъртно в звание, майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Други петима бяха транспортирани за лечение в Германия, един бе настанен във военнополева болница в Багдад, а 22-ма се завърнаха за лечение в България.

Източник: БНР

Подобни статии

Top