15 нападения от мечки в Смолянско за месец - DC news

15 нападения от мечки в Смолянско за месец

Вече има и разрешение за отстрел на една от тях

15 нападения от мечки са регистрирани в Смолянско за месец. Хищниците са умъртвили домашни животни в 10 села, предава bTV.

Един от потърпевшите е Ангел Христов от село Черешово. Мечката е преминала загражденията на пасището и е умъртвила неговите животни. Казва, че от началото на годината са убити около 14 телета, юници и крави. По думите му и хората в района се страхуват да не бъдат нападнати и вече не излизат да берат гъби и да събират дърва.

Последният сигнал за нападение от кафява мечка е подаден преди два дни – едно теле е умъртвено, друго е ранено, казва инж. Анатолий Елев, директор на горското стопанство към село Смилян. Направен е протокол, който е изпратен, за да могат стопаните да получат обезщетение, уточни той.

Съветът на Елев към хората при среща с мечка е, да не й обръщат гръб и да правят резки движения, а да стоят спокойно и да я гледат в очите. При такова поведение тя сама ще се оттегли, защото по принцип не напада хора, обясни горският.

Георги Георгиев от РИОСВ-Смолян обясни, че районът е местообитание на кафявата мечка, но е и място за паша на животните на стопаните, заради което се получава този конфликт. Сигналите за навлизане на мечки в населените места били редки.

Разрешение за отстрел на мечка се дава от специална комисия, когато хищникът е нанесъл повече от две щети. Вече е издадено разрешително за тази, която е убила животните на Ангел Христов.

Подобни статии

Top