15 пъти над нормата цианиди във водите на Чая в Асеновград

20 пъти са превишени нормите на Юговското ханче

20 пъти са превишени нормите на цианиди при заустването на река Юговска в река Чепеларска (Чая) в района на Юговското ханче. Това заяви директорът на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район” (БДИБР) в Пловдив Цветелина Димова. Първите проби, показали завишени с около 15 пъти над нормите стойности на цианиди, са били взети от водите на Чая в Асеновград.

Веднага са били информирани всички институции, а вчера вечерта инспектори от РИОСВ – Смолян са взели проби заради аварийно изпускане на замърсени води от хвостохранилището в Лъки, съобщи шефката на екоинспекцията в Смолян Екатерина Гаджева. Изпратено е било предупреждение до Напоителни системи и „ВиК” Пловдив, за да се прекрати подаване на замърсените води към мрежата на „ВиК” и рибарник в асеновградското село Болярци, както и да се преустанови водопоят на животни от реката. Предупредени са и кметовете на общини по поречията на реките Чая и Марица.

„Разпоредих да се извърши проверка и снощи, и рано сутринта.  Ако не бяха нашите служители, да отидат на място, щяхме да гадаем каква е била причината за замърсяването, тъй като много бързо са си замели следите. Сега сме абсолютно сигурни и вече сме сигнализирали и други органи да си свършат работата (прокуратурата и МВР – б.р). Помпата ли е била счупена, регулаторът ли не е бил в ред, тепърва ще се изяснява”, коментира на пресконференция в Пловдив днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Според Екатерина Гаджева от РИОСВ – Смолян, когато екоинспекторите тази сутрин отишли в 6.30 ч. на място, фабриката за преработка на метали не работела, а по дневници тя не е работела от четвъртък заради счупена мелница. Заради това експертите слезли до хвостохранилището и утайника на река Юговска. На първия утайник те видяли тръба, която преливала в реката. Час по-късно, когато дошли министърът и областният управител на Пловдив Дани Каназирева, се оказало, че тръбата вече е суха.

„Цианидът е прелял през тази преливна тръба. Иначе нямаше никакви индикации за замърсяване, тъй като речните води не бяха оцветени”, обясни Гаджева. По думите й на дружеството ще бъдат наложени наказателни мерки. В момента там продължават да се извършват огледи, защото може да се установят и допълнителни нарушения. Ще бъдат направени предписания незабавно да се преустанови всякакво изтичане. Концентрацията е доста висока – 107 микрограма – като на отпадъчни води.

1 2

Подобни статии

Top