15 жалби за събаряне на ромски къщи във Войводиново са отхвърлени от съда

Общо 17 дела са заведени по жалби на роми от Войводиново

15 решения са постановени от Пловдивския административен съд до днес по дела, образувани по жалби на роми от Войводиново, чиито къщи са предвидени за събаряне. Това съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

Общо 17 дела са образувани в съда през месец февруари, тази година, срещу община „Марица“. Те са в резултат на жалби на жители на ромската махала във Войводиново и са срещу заповеди на кмета на общината Димитър Иванов за премахване на незаконни постройки.

С постановените 15 решения жалбите са отхвърлени от съда.

Съдебните актове не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Правото си на жалба са упражнили жалбоподателите по 10 от делата. По останалите 5 тече процедура по размяна на книжа и връчване на съобщения за изготвените съдебни актове.

По административно дело № 320/2019г., е постановено определение от 11.02.2019г., с което същото е прекратено предвид липсата на правен интерес по отношение на заявеното оспорване. Определението е обжалвано пред Върховния административен съд, който е оставил определението в сила.

Едно от делата – административно дело № 294/2019г., ІХ с-в, е насрочено за 17.09.2019 г.

Припомняме, че заповеди за събаряне на къщите в ромската махала във Войводиново бяха издадени от кмета на община „Марица“ Димитър Иванов след масовите недоволства на жителите на селото и протестите им през зимата. Те пък започнаха, след като двама братя роми – Борис и Асен Пакетови, пребиха  33-годишния ефрейтор Валентин Димов от 68 бригада „Специални сили“. Ромите получиха условни присъди.

Подобни статии

Top