150 сови зимуват в забавачката на Хари Потър в Пловдив (СНИМКИ) - DC news

150 сови зимуват в забавачката на Хари Потър в Пловдив (СНИМКИ)

Сови в детската градина

Децата от ЦГД „Чучилига“ в Пловдив всеки ден полагат грижи за своя екокът, който обособиха след близо четиримесечен съвместен труд. Проектът носи името „Чучулигата разказва“ и чрез него персоналът на детската градина прилага своята визия за използването на естествените природни блага в обучението  на малчуганите.

150 горски сови избират за свой дом през зимните месеци двора на детското заведение под Младежкия хълм и така се заражда идеята за изграждането на еко площадката. Освен сови, в двора на „Чучулига“ има и други птици, които зимуват у нас.

Този феномен накара пловдивчани да наричат детската градина забавачката на Хари Потър.  В книгата на Джоан Роулинг совите са като пощенски гълъби и домашни любимци на малките магьосници.

С помощта на различни методи и грижи за растенията и животните, децата повишават своята екологична култура и се учат да съхраняват околната среда. Екокътът се състои от дървени маси и столчета, хранилки и поилки от птици, както и къщички.

Припомняме, че в края на миналата година малчуганите проведоха и първите си открити уроци. Техни ментори в света на природното разнообразие бяха еколози от дирекция „Екология и управление на отпадъците” към Община Пловдив и експертите от Българското дружество за защита на птиците.

Подобни статии

Top