150 години безсмъртие: Асеновград се преклони пред Левски (СНИМКИ) - DC news

150 години безсмъртие: Асеновград се преклони пред Левски (СНИМКИ)

Програмата за възпоменанието в памет на Апостола продължава на 19-ти февруари с поход до Мулдавския манастир

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев поднесе венец пред паметника на Васил Левски в града. На 19-ти февруари се отбелязват 150 години безсмъртие на Дякона. Десетки жители на града – и възрастни, и млади, и малки деца се поклониха пред паметта на Апостола на българската свобода днес. Програмата за поклонението започна точно в 12:00 ч. със заупокойна молитва, отслужена от асеновградски свещеници. Възпоменателният митинг-поклонение се състоя пред барелефа на Васил Левски в Асеновград.

Слово, което припомни за великите и несравними със съвремието дела на Дякона, произнесе писателят Николай Табаков. Той представи кратък анализ на творби и мнения, написани от Иван Вазов, Христо Ботев и Николай Хайтов за Левски. А накрая припомни, че ние всички трябва не само да носим Апостола в сърцето си, но и да следваме неговите завети. Последва литературна програма с участието на ученици от СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград. Младежите с вълнение и трепет изричаха думи, някога казвани от Дякона. Рециталът им докосна душите на всички присъстващи.

Веднага след това, бяха поднесени венци и цветя пред барелефа на Васил Левски, извисяващ се величествено над всички. Възпоменателният митинг завърши с едноминутно мълчание, в което всеки бе коленичил и свел глава пред лика на Дякона.

Припомняме, че отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Апостола на българската свобода ще продължи и в неделя, 19-ти февруари. Точно в 12:00 ч. ще започне поклонението пред паметната плоча на Дякона в манастир „Св. Петка Мулдавска“.

Подобни статии

Top