1500 с наднормено тегло минават за година през Клиника по ендокринология на УМБАЛ „Свети Георги“

Най-голямата болница у нас има модерна апаратура и разработени диагностични и терапевтични алгоритми за пациенти със затлъстяване

19 май е обявен за Европейския ден за борба с това заболяване

При работа в нормални условия ежегодно през Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив преминават около 1300-1500 болни с наднормено тегло и затлъстяване с различни етиологични причини. За година назад има известен спад на плановите хоспитализации заради епидемиологичната ситуация. Това съобщи началникът на лечебното звено в най-голямата болница в страната проф. д-р Мария Орбецова по повод Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май.

През 2020 г. в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната са приети 350 пациенти по клинична пътека „Метаболитен синдром“, при която основен критерий е затлъстяването. За сравнение през 2019 г. техният брой е 520 души. Трябва да се вземе предвид, че около 80-85% от пациентите със захарен диабет, най-вече с тип 2, са също със затлъстяване. По тази причина към общия брой на заболелите може да се добавят още около 300 пациенти за 2020 г., и двойнно повече през 2019 г. „С това обаче не се изчерпва броят на хоспитализираните със затлъстяване. При преобладаващата част от пациентите с намалена функция на щитовидната жлеза, със заболявания на половите жлези, надбъбречните жлези и хипофизата наднорменото тегло е основна клинична проява“, обясни проф. д-р Мария Орбецова.

Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив разполага и от години работи с професионален био-импедансен анализатор на телесен състав „ТАНИТА“ ВС-420, включващ оценка на количество и процент мастна тъкан, обясни проф. д-р Мария Орбецова. През 2020 г. в клиниката беше въведен в експлоатация модерен високотехнологичен остеоденситометър. Той, наред с измерването на костна минерална плътност, може да анализира и количеството мастна тъкан и преразпределението й в различни зони на тялото.

В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната има разработени диагностични и терапевтични алгоритми при пациентите с наднормено тегло и затлъстяване. Профилактиката на затлъстяването се базира на промяна в начина на живот – правилно хранене и двигателна активност.

Един от основните елементи на превенцията и лечението е обучението. „Имаме разработени програми и провеждаме структурирани индивидуални и групови обучения на пациентите със захарен диабет и метаболитен синдром, включващи разясняване на правилата за водене на здравословен начин на живот – диета, режими на хранене и физическа активност. Организираме публични обучителни лекции в рамките на различни научни и социални събития в областта на храненето и проблемите на наднорменото телесно тегло“, каза проф. д-р Мария Орбецова.

Тя обяви, че Клиниката по ендокринология и болести на обмяната разполага с методологична визия, материален ресурс и кадрови капацитет за разкриване на специализиран консултативен кабинет за диагностика, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване и метаболитен синдром. Предвижда се това да стане след отзвучаване на епидемиологичните ограничения заради COVID-19.

„Усилията на екипа са насочени към постигане на много добро сътрудничество с пациентите, за да се осъществи успешна профилактика и лечение на този изключително важен здравен и социален проблем – затлъстяването“, увери проф. д-р Мария Орбецова.

Затлъстяването в световен план, както и у нас,  засяга все повече и по-младите възрастови групи. Целенасочено проучване на редовен докторант д-р Петя Консулова от Клиниката и Катедрата по ендокринология върху характеристиката на затлъстяването и метаболитния синдром, проведено сред  633 ученици в гр. Пловдив на възраст от 16 до 19 години, показва, че разпространението на наднормено тегло и затлъстяване е 15,49%. „Момчетата са два пъти по-силно засегнати от момичетата – 20,41% спрямо 10,65%“, посочи проф. д-р Мария Орбецова. Тя уточни, че децата и младежите до 18-годишна възраст са контингент на педиатрите и не подлежат на хоспитализация в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

1 2

Подобни статии

Top