155 години ОУ „Христо Ботев“ в Раковски (СНИМКИ)

ОУ „Христо Ботев“ в Раковски отбелязва соята 155 годишнина

Тържествената програма по случай рожденият ден на училището започна в 09:00 сутринта в двора на учебното заведение.

Възпитаниците на училището бяха подготвили богата програма от песни и танци, а по-малките ученици приключиха учебната година и излязоха във ваканция.

Празникът уважи и градоначалникът Павел Гуджеров.

Учител от Раковски с високо отличие за професионализъм и всеотдайност (СНИМКИ)

Училището е създадено през далечната 1863 година, когато енорийският свещеник Яко Яковски убедил общината да отпусне средства за създаване на училище. Свещеникът става и пръв преподавател в училището.

През 1879 г. се построява нова сграда на училището , тъй като старата изгаря при пожар.

Идея от чужбина намери място в училище в Раковски (СНИМКИ)

В първите години от съществуването си училището се дели на две – женско и мъжко. Учители в мъжкото училище са Андрея Марашлийски, Петър Коков и Милан Генчев. А в женското обучението се води от калугерките Мариана Бъмбина и Ана Гиева.

През учебната 1881/82 г. в с.Балтаджи (Секирово) са обучавани 114 момчета и 107 момичета разпределени съответно в три и четири отделения.

Земетресението от 18.04.1928 г. разрушава отново сградата на училището, но още на следващата година са събрани от населението средства и са построени две нови училища – „Цар Борис III“ и „Петър Парчевич“.

В Периода от 1970 година започва разцвет на образованието в община Раковски и най-вече в Основно училище „Христо Ботев” . В училището работи учителски колектив от амбициозни преподаватели, които поставят началото на различни кръжоци по труд и творчество, по литературно четене , ботаника и зеленчукопроизводство. Спортният живот бележи възход със спечелените спартакиади по лека атлетика, а музикалният хор в Основно училище „Христо Ботев” заема призови места в конкурси и фестивали.

Днес училището работи по редица програми и печели проекти.

Три училища в община Раковски с одобрени проекти по „Еразъм +“

Снимки: Канал М – Раковски; ОУ „Христо Ботев”

Подобни статии

Top