16 години затвор за удушвача на баба Виолета от Кючука

Бил наркоман, влязъл за пари и удушил жената

16 години затвор при първоначален строг режим отсъди Пловдивският окръжен съд за убиеца на 79-годишната Виолета Георгиева от пловдивския квартал „Кючук Париж“ – Михаил Чинов. 36-годишният мъж ще лежи в затвора за удушаването на възрастната жена преди пет години и половина, както и за кражбата от дома й на 1 щатски долар и златна обеца.

Чинов, който е родом от Пловдив, заминал през 2000 година за Испания, но се върнал у нас през 2011 година. В чужбина започнал да се дрогира с хероин. Когато се върнал в Пловдив, останал около три месеца в родния си дом, а след това заживял на квартира. Продължил да употребява наркотици, почти не работел и се издържал с пари от роднини.

На 3 октомври 2014 г. мъжът изпитвал силен наркотичен глад. Той отишъл в апартамента, където живеели неговите близки, като им поискал пари, но те отказали да му дадат. Тогава започнал да звъни по жилищата на съседите, за да иска от тях пари, но те също му отказали. Така стигнал до апартамента на 79-годишната жена. Тя го поканила в хола. М.Ч. влязъл и поискал 20 лева. Пенсионерката му отказала, като се изказала негативно за него. Ядосан от думите й, наркоманът я стиснал за шията и я удушил.

След като се уверил, че бабата е мъртва, Чинов решил да провери дали в апартамента има нещо ценно, което да открадне и продаде, а след това да си купи наркотици. Забелязал златна  обица на дясното ухо на жената и я издърпал. На дивана видял книга със стърчащ един хартиен долар, с който пострадалата си отбелязвала докъде е стигнала с четенето. Взел и него. Преровил гардероба в спалнята, но от него не взел нищо. След като напуснал апартамента, Михаил обменил долара за български пари,  в заложна къща продал златната обица за 18 лева, въпреки че тя струвала 65 лв. Веднага след това си купил хероин за 8 лева от дилъри в гр. Пловдив. На 4 октомври 2014 г. близки на пострадалата започнали да я търсят по телефона, но когато тя не отговорила, отишли в дома й и я намерили мъртва.

Първоначално убиецът не бил разкрит, но през 2019 г. досъдебното производство било възобновено и при провеждане на оперативни мероприятия, разследващите разкрили удушвача. Той признал за убийството и разказал какво е направил.

Съдът прие днес, че убийството е извършено по особено мъчителен за убитата възрастна жена начин.

Магистратите признаха за виновен Чинов и по двете обвинения. Освен това те постановиха удушвачът да изтърпи отделно и изцяло и наказанието, наложено му по наказателно дело НОХД №1518/2013 г. по офиса на Софийския районен съд от 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Делото днес бе разгледано в рамките на едно съдебно заседание.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

В Окръжен съд – Пловдив са произнесени 13 присъди и са одобрени 22 споразумения, сключени между прокуратурата и подсъдимите и техните защитници, по наказателни дела от общ характер в периода от 14 май 2020 г. до днес, 11 юни 2020 г. – след изтичане на срока за обявеното извънредно положение в страната и в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което се предприеха мерки за постепенното нормализиране на работата на съдилищата. Делата са приключени в рамките на едно съдебно заседание, съобщиха от пресслужбата на съда.

За същия период на 2019 г. броят им съответно е 6 присъди и 13 споразумения.

Подобни статии

Top