16-годишен ученик от елитна пловдивска гимназия е стрелял по градските рейсове през уикенда

Момчето било с приятели и им демонстрирало новия си въздушен пистолет

16-годишен ученик от елитна пловдивска гимназия е стрелецът, който гърмя по три автобуса на градския транспорт в Пловдив през почивните дни. Момчето стреляло десет пъти по рейсовете с номера 9, 99 и 20, стана ясно днес на извънреден брифинг за случая, даден от районния прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и Криминална полиция към ОДМВР-Пловдив.

Стрелецът е задържан и обвинен в противозаконно повреждане на чуждо имущество – счупени стъкла на три автобуса.

Припомняме, че на 18 декември в Пловдив, група 16-годишни момчета се срещнали на площадка, водеща към Античния театър в близост до бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Задържаното момче казало, че носи в себе си въздушен пистолет, който може да стреля на далечно разстояние. За да демонстрира възможностите му,  ученикът стрелял десетина пъти по преминаващи автомобили и автобуси по булеварда. Три от изстрелите попаднали в странични прозорци на три автобуса от градския транспорт. Няма пострадали хора.

Три автобуса са със счупени прозорци след нападение докато се движили

След подаден сигнал в полицията са започнали незабавни следствени и оперативни действия за установяване на стрелеца. В кратък период, вследствие на проведените множество действия по разследването е установено, че извършителят е 16-годишното момче, което няма други криминални прояви.

Пред разследващите момчето няколко пъти променяло версиите си как се е снабдил с пистолета, като последно е казал на полицаите, че го е закупил от оръжеен магазин с чужда лична карта. То и приятелите му обяснили, че не са разбрали, че са уцелили рейсовете.

„Първоначално представените версии от младежите бяха различни – както за самата стрелба, така и за придобиването на оръжието“, каза гл. инспектор Мирослав Петков от Криминална полиция в Пловдив.

„Все още не е изготвена експертиза, но по първоначални данни щетите са за близо 3000 лева„, каза районният прокурор Чавдар Грошев. Той допълни, че същия ден две от момчетата  от тайфата са стреляли и по кенчета със същото оръжие. То не подлежи на регулационен режим, но стреля със сачми с калибър 4,5 мм и може да нанесе сериозни поражения.

Прокуратурата настоява за промени в законодателството за регистрация на въздушните оръжия

По думите на Грошев е необходимо да бъдат направени промени в закона, тъй като в момента има регулация за газови, но не и за въздушни оръжия. „Те трябва също да подлежат на някакъв режим и да няма всеки свободен достъп до тях“, подчерта районният прокурор.

Предстои разследването да установи стойността на нанесените щети, ще бъдат разпитани и свидетели. Извършителят е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Представителите на държавното обвинение изразиха безпокойството си от зачестилите противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица и заявиха, че ще бъдат положени максимални усилия тези случаи да не се превърнат в тенденция.

Във връзка с наближаващите новогодишни празници и традиционната масова употреба на различни видове фойерверки, прокурорите отправиха призив към родителите да бъдат внимателни и отговорни при възпитанието на децата си, за да не се допускат нелепи инциденти.

Подобни статии

Top