16 милиона идват към общините, с тях модернизират кабинети в 160 училища

Правителството отпуска 16 милиона лева на общините за обновяване и модернизиране на кабинети по математика и природни науки в 160 училища в страната.

Средствата са по национална програма, насочена към развитие на иновации в природните и дигитални науки, обясни премиерът Бойко Борисов в профила си във  Фейсбук.

“ Така както поехме ангажимент, за природни, математически науки, иновации, техника – да им оборудваме кабинетите съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това, като ги обучим добре, да излязат на протест“.

До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

„От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ.

МС отпуска и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

„С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани.“

Подкрепа ще получат и семействата с деца до 14 години като им се осигурява право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

„Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.“

Подобни статии

Top