1600 квадрата мозайка са разкрити до момента в Голямата базилика (СНИМКИ)

snimki 004

За времето от август до края на септември е разкрит горният слой с мозайка от целия южен кораб на Голямата базилика. Това каза за DCNEWS ръководителят на реставрацията на мозайките в археологическия обект доц. Елена Кантарева.

„Мозайките са правени по различно време. Тези, над  които работим в момента са от 5 век, докато долните, които разкрихме по-рано са от 4 век. В долното ниво забелязваме много източно влияние в орнаментиката от различни геометрични фигури. Такива мозайки са характерни за държави от Изтока – Сирия, Израел, Йордания“, каза още доц. Кантарева.

Изображения на птици има в мозайката от 5 век. Този вид орнаментика е характерна за Северна Африка и Италия. В цветово отношение мозайката от 4 век е по-богата. Технологията на изработката е изпълнена по-добре, затова е и толкова запазена, сподели още доц. Кантарева.

Общата площ на разкритата до този момент мозайка е 1600 кв. метра. По време на дейностите по реставрация на подовите настилки е открит и надпис в южния кораб на обекта. В момента той е предоставен на епиграф за разчитане.

По този начин ще се получат по-точни данни за датировката на базиликата, съобщи ръководителят на обекта и доайен в археологията Елена Кесякова.

„Епископската базилика е уникален паметник. Дължината й е била 86 метра, ширината почти 38 метра. Уникалното в случая е, че всички помещения са били покрити с мозайки, и то от два пласта. В Гърция например има големи базилики, но те нямат мозайки, това прави нашата уникална”, каза Елена Кесякова.

Голямата базилика е открита в началото на 80-те години при строежа на пътния възел под сградата на Централна поща.

Базиликата е един от най-интересните антични обекти в Пловдив. Предполага се, че базиликата е била епископска, за което се съди от сравнително големите размери на сградата, богатата украса с мозайки, както и специфичната форма на олтарната част.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top