167 преписки открити в наводненото мазе на бившата служителка на НОИ в Пловдив, сега ги сушат

Цялото семейство на бизнесдамата, впрегнато в схемата за източване на НОИ чрез фиктивни пенсии

От 1 до 8 години затвор очаква пловдивската бизнесдама, обвинена в крупната измама, заради която НОИ вероятно е ощетена с над 3 милиона лева, съобщиха от прокуратурата. Ако се докаже, че тя е виновна, може да й бъде и конфискувано половината имущество.

Бившата служителка на НОИ е била управителка на фирма за пенсионни услуги в Пловдив. Тя е въртяла елементарна, но много ефективна схема, чрез която бъдещи пенсионери са си купували осигурителен стаж, но вместо парите им да постъпват в държавния бюджет чрез НАП, са отивали в нейния джоб. Така 18 лица са били ощетени с различни суми – между 3 и 16 хиляди лева. Общата сума, с която те са ощетени възлиза на 125 хил. лв. Отделно те са плащали за услугите на бизнесдамата между 50 и 140 лв.

Бивша служителка на НОИ урежда мераклии за пенсия по втория начин

След като завалели жалби в прокуратурата от хората, а същевременно разследващите били сезирани и от НОИ, било образувано досъдебно производство.

Вчера (2 декември), е била проведена операция под ръководството на Районна прокуратура и Икономическа полиция. Претърсени и обискирани са 6 адреса, от които са иззети множество документи – празни бланки на формуляри УП30, 11 фалшиви печати на фирми, трудови книжки и др.

Хората давали пари кеш, а бившата служителка на НОИ ги прибирала в джоба си

На практика бившата служителка на НОИ, която е напуснала през 2009 година, е била упълномощавана срещу заплащане от бъдещи пенсионери, за които да закупува недостигащия им трудов стаж от НАП. Освен това тя подготвяла и досиетата им, като подавала документите им в НОИ, за да започнат да получават пенсия. Жената заблуждавала клиентите си, че внася парите им в данъчното, а след това представяла неистински финансови документи в НОИ, заедно с други документи, които са били реални и така някои от лицата са започвали да получават и пенсии, които не е трябвало да получат. В схемата били използвани фирми, закрити до 96-та година, тъй като нямало как да бъде проследено дали бъдещите пенсионери са фигурирали в списъците им. Именно техни са намерените печати.

1 2

Подобни статии

Top