168 домакинства са се включили в масовото тестване за коронавирус в Пловдив

Над  63% от пловдивчани се доверяват на изследването за коронавирус по метода ELISA

373-ма пловдивчани са заявили участие до момента в представителното  изследване за COVID -19 в града под тепетата. Това прави 63,2% и е повече от други европейски страни, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Като пример тя подобно изследване от Австрия, където процентът на далите съгласие и участвали в тестване за коронавирус е малко над 50%.

168 са общо домакинствата, дали съгласие за участие досега, като за първата седмица в Пловдив са посетени 266 адреса. Каназирева уточни, че в  пет от районите на Пловдив на терен са работили 9 екипа, съставени от здравни инспектори от РЗИ и доброволци – стажант-лекари.

За периода от  15 до 21 май в район „Централен“  за участие в срезовото епидемиологично проучване за COVID -19 са потвърдили съгласие 64,5% , което прави 113 души от 76 домакинства. В район „Северен“ са посетени 45 адреса, а броят на хората, дали съгласие за участие е 59, което отново прави близо 65%. В „Западен“ от  44 посетени жилища, 61 души са заявили участие. В „Южен“ 90 души ще се включат в проучването от 58 домакинства, като в този район потвърдилите съгласие е над 70%. В „Тракия“ до момента са обходени 43 адреса, а 50 човека са заявили участие, което е 53,5%.  Това  показват междинните резултати от проучването, посочи Каназирева.

Продължава обходът на екипите по кварталите

В следващите дни екипите  продължават да извършват обход по предварително определените на случаен принцип точки от дизайна на проучването. Квартал „Столипиново“ също ще бъде посетен, като се  предвижда мобилен екип за вземане на кръв на място. Аналогична организация се предвижда също за Шекер махала на район „Северен“.

„Създали сме сериозна организация, защото работата е много отговорна. Екипите заявяват, че в големия брой от случаите има положителна нагласа за участие. Това показва, че хората имат доверие на институциите и одобряват  целите на проучването. Благодаря и на доброволците за съвестното отношение към изследването“, коментира Каназирева.

Тя допълни, че единствените проблеми идват от трудния достъп до жилищата, особено в големите  комплекси и квартали, а също и заради отсъствието на работещите през деня, но в тези случаи екипите правят повторно посещение във вечерните часове.

Припомняме, че проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети, и отделения, в които се лекуват пациенти с COVID-19.

Изследването се извършва по метода ELISA за наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се  срещнали с вируса. Хората, които са заявили съгласие за участие в проучването, трябва да попълнят анкетна карта и документ за информирано съгласие и да си запазят час за вземане на кръв в лабораторията на ДКЦ “Свети Георги“.

Подобни статии

Top