17 крупни US бизнесмени на посещение в Пловдив

Делегация от 17 знакови US бизнесмени пристига унас заедно с Ейбрахам Фоксман, директор на една от най-влиятелните еврейски организация в света – Лигата срещу поругаването (IDL). Ейбрахам Фоксман ще бъде в България на 21 и 22 ноември 2014. Негов домакин през първия ден от визитата му – в София, на 21 ноември е президентът Росен Плевнелиев, а на следващия ден – в Пловдив, на 22 ноември – председателят на Израелско-Българския институт и почетен консул на Израел в града д-р Невен Енчев.

Фоксман е сочен за безспорен управленец с ранг на държавник в неправителствения сектор, влиятелна фигура в обществените процеси на САЩ и човек, свързал живота си с каузата на толерантността, човешките права и достойнство.

Директорът на Лигата срещу поругаването (IDL) ще бъде в Пловдив за откриването на изложбата на Огнян Панов „Животът на малцинствата в България“ на 22 ноември. Фотосите ще бъдат експонирани на Главната улица на Пловдив „Княз Александър Батенберг“. Преди това Ейбрахам Фоксман ще посети храмовете на основните верозповедания в града, сочен все повече заради поредица от инициативи като българската столица на толерантността.

Преди половин година пловдивски ученици, победители в националния конкурс за есе, посветено на спасяването на българските евреи и организирано от Израелско-Българския институт, посетиха Израел. Младите хора, водени от директора на международна фондация „България“ Яков Джераси се срещнаха с Ейбрахам Фоксман. „Толерантността и хуманността имат и българско лице“, казаха тогава младите хора пред директора на Лигата срещу поругаването.

Преди това, през 2013 година президентът Росен Плевнелиев взе участие в отбелязването във Вашингтон на 100-годишнината от създаването на Лигата срещу поругаването. На тържествена церемония във Вашингтон Ейбрахам Фоксман лично представи държавния ни глава преди речта му пред повече от 1000 души изтъкнати общественици, политици, конгресмени от САЩ, дипломати. Приносът на българската нация за спасяването на евреите от концентрационните лагери през Второта световна война бе акцент както в словото на българския президент тогава, така и въф фокуса на самите чествания на годишнината на една от най-влиятелните еврейски организации. „Какъв щеше да бъде светът, ако повече нации бяха като българската“, заяви Ейбрахам Фоксман.

В пловдив Ейбрахам Фоксман ще пристигне на 22 ноември. Гостите ще посетят Синагогата, Джумая Джамия и църквата „Света Марина“. Те ще разгледат и знакови места в Стария Пловдив.

В 12.00 ч. ще бъде открита изложбата „Животът на малцинствата в България“ на Главната улица /експозицията започва от Римски стадион в посока към сградата на Общината/.

 

Подобни статии

Top