17 май – Ден на българския спорт

Министър Георги Глушков с приветствие по случай празника

Днес, 17 май, отбелязваме деня на българияския спорт. На тази дата през 1894 година в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Айер е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози.Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“.

Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина, като се представя повече от задоволяващо, участвайки в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е в кон с гривни, където заема пето място.

В тази връзка Национална спортна академия „Васил Левски“ и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно организират конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“, посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на физическото възпитание в България.

Събитието ще се проведе в петък от 10.00 ч., в Ректората на Спортната академия и ще включва тържествено честване с приветствия от ректора на НСА проф. Красимир Петков и посланика на Конфедерация Швейцария – Н. Пр. Раймунд Фурер.

Целта на форума е да акцентира върху приноса на швейцарските учители и предизвикателствата, които тяхната мащабна спортно-педагогическа дейност поставя пред нашето съвремие и пред бъдещите поколения.

Сред официалните гости ще бъдат представители на държавната администрация и дипломатическия корпус, спортни федерации, кметове на общини, в които са работили швейцарските учители и др. Като участници в конференцията ще се включат учители по физическо възпитание, педагогически деятели, преподаватели, студенти, спортисти и треньори

В Пловдив пък Стефка Костадинова ще лъде гост гост на местния универстите Паисий Хилендарски“. Тя ще участва в отбелязването с надпревари и демонстрации на традиционния празник. Събитието е насрочено за 13:00 часа. Председателят на БОК ще поздрави студенти и преподаватели, като ще говори пред тях за световния рекорд в скока на височина, подготовката на българските олимпийци за Париж 2024 и доброволчеството.

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков отправи приветствие по случай празника:

„УВАЖАЕМИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ,

РЪКОВОДИТЕЛИ И ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ,

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод 17 май – Ден на българския спорт и професионален празник на всички, работещи в сферата на физическото възпитание и спорта!

На този ден през 1894 г. група швейцарски учители пристигат в България и полагат основите на организираното спортно движение у нас. 130 години по-късно България има своята богата спортна история и велики спортисти – шампиони и медалисти от олимпийски игри, световни и европейски първенства, прославили страната по целия свят. Вашето спортното майсторство, воля за победа и отдаденост са достоен пример за най-младите и прохождащите в спорта, които уверено искат да тръгнат по Вашия път.

Благодаря на всички ангажирани в системата на българския спорт за всеотдайния труд и положените усилия за издигането на престижа на българския спорт и неговото развитие. Сигурен съм, че заедно ще надграждаме постигнатото до момента и ще вървим към нови върхови постижения.

Тази година е специална за спортния сектор, защото предстоят Олимпийските игри в Париж. Без съмнение най-голямата мечта за всеки атлет е участието на най-големия спортен форум. Вярвам, че нашите състезатели ще покажат най-доброто от себе си и ще представят достойно България във френската столица.

Пожелавам на всички здраве и бъдещи успехи, достойни за традициите на българския спорт!“

Източник: БГНЕС, ММС