17 от 1142 дела в Районен съд – Пловдив решени по чл. 78 А

sydebna palata

Общо 17 от всички 1142 дела в Районен съд Пловдив от началото на годината до момента са приключили с решение по член 78 А от Наказателния кодекс, т.е. с освобождаване от наказателна отговорност и прилагане на административно наказание. Това сочи справка от съда, поискана от DCTV.

Този член нашумя покрай случая с блъснатото на автобусна спирка 16-годишно момиче. Шофьорът, осакатил Кари, беше наказан да заплати 5000 лева глоба, което доведе до искане за промяна в закона.

Всеки порядъчен и неосъждан човек може да извърши престъпление – транспортно произшествие, обида, клевета, лека телесна повреда, хулиганство и др. На такива хора законодателят дава възможност да се поправят, като ги освобождава от наказателна отговорност и я заменя с глоба в размер от 1000 до 5000 лева. Лицето може да се освободи по този текст само веднъж. За да бъде приложен този член обаче, има изисквания.

„Ако за престъплението се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода и до 5 години за непредпазливи престъпления, ако лицето не е осъждано и са възстановени имуществените вреди, се налага задължително административно наказание – глоба, без никаква преценка“, обясни говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Атанас Илиев.

Именно заради задължителното прилагане на закона съдът на втора инстанция отмени присъдата от 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок на гръцкия студент Христос Боскос с глоба от 5000 лева и го лиши да управлява МПС за 3 години. Заради несъобразена скорост на 19 май миналата година той блъсна чакащата на спирка ученичка от Катерина Матеева. Момичето претърпя повече от 5 операции и все още не може да ходи нормално.

Присъдата предизвика серия от протести, на които се наложи идеята за т.нар. „Поправка Кари”. Тя беше лансирана веднага след промяната на присъдата.

„Става дума да се съставят квалифициращи обстоятелства към конкретния текст от закона, за да може да се направи разлика между да речем една телесна повреда, множество телесни повреди, средна или тежка, така че да се изключи възможността въобще за прилагане на административно наказание при съответни по-тежки случаи“, посочи адвокатката на Кари Татяна Каменова.

Последният случай, завършил в съда с прилагане на член 78 А, освободи от затвора Тодор Бочуков, който разсече с брадва куче, в присъствието на стопанина му. Той бе наказан с глоба от 1500 лева. Особеното при чл.78 А е, че съдът е задължен да го прилага, освен в случаите, когато се касае за шофиране след употреба на алкохол.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top