17 240 лева за книги на пловдивски автори - DC news

17 240 лева за книги на пловдивски автори

Отпускат пари за книги на пловдивски автори

17 240 лева са осигурени за „Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания“. Субсидиите ще бъдат разпределени между 12 книги, избрани от седемчленно жури под председателството на писателя Димитър Атанасов.

За финансиране тази година се състезаваха рекорден брой книги – 40 на 17 издателства, което означава, че „Програмата“ придобива все по-голяма популярност, рекорден е и броят на финансираните книги – 12. Най-широка е и възрастовата граница на кандидатстващите за субсидиране автори – от 17 годишната ученичка Нина Желязкова до 94 годишната Ивет Анави. Според литературния критик Емилия Каменова – член на журито,  работата на седмината не е била никак лесна – много творби, които трябва да отговарят на различни критерии.

Според друг член на журито писателят Антон Баев, 80% от ръкописите са били насипен текст и не са минали през редактор и коректор. Той препоръча на организаторите да обърнат внимание върху този факт на издателствата–кандидати, защото така дори хубав текст може да остане неоценен.На първите три места са класирани книгите на Младен Влашки „Романология ли! Съвременният български роман между употребата и експеримента – литературна критика“; Владимир Балчев, „Пловдив – другият бряг на Европа – историческа литература“ и Пенка Калинкова „Познатият непознат Пловдив – културология“.

На фона на времето финансирането, което идва от Общината дава старт на ръкописи, които иначе трудно биха си намерили път, а сега имат шанс за добра реализация, категорична е Е.Каменова. Отличените книги трябва да бъдат на пазара до средата на месец декември.

 

 

Подобни статии

Top