17 дка широколистна гора изгоря под Горни Воден

Доброволци и пожарникари от Пловдив и Асеновград гасиха огъня

17 дка широколистна гора е изгоряла при пожара, който пламна вчера следобед в района на Аман дере под Горни Воден. Това съобщи за DCNEWS началникът на пожарната в Асеновград главен инспектор Величко Бришимов.

Гората под Горни Воден гори, още два пожара край Асеновград (СНИМКИ)

Пожарът е бил локализиран и загасен снощи от три пожарни екипа от Асеновград и Пловдив. В гасенето са се включили хора от близките къщи и доброволците от отряд „Пловдив 112“.

За няколко часа обаче огнената стихия е погълнала стотици широколистни дървета. Имал е опасност огънят да обхване иглолистната гора в близост и да се разпростре до най-близките къщи на Горни Воден.

Все още не е ясно откъде е тръгнал пожарът. Огнеборци обаче са открили няколко цигари, изоставени на пейка и предполагат, че най-вероятно причината за огнения ад е човешка небрежност.

Загасени са и пожарите край пътя за с. Моминско и  в района на Козаново.

Шефът на пожарната в Пловдив с гневен пост

По този повод директорът на РДПБЗН в Пловдив Георги Мангараков, който също живее в Асеновград, написа гневен пост в профила си във Фейсбук:

„Тези дни директорът на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението-Добрич и мой приятел Комисар Дарин Димитров призова гражданите да не палят пожари в гори и полета, защото всички сили и средства на пожарната отиват, за да гасят тези пожари и в градовете няма останали пожарни екипи. Така е, граждани. И в Пловдивска област се побъркаха някои хора да палят пожари в гори и полета при високите температури, които бяха обхванали страната. Някои от пожарите обхванаха площи от по 1000 декара. Някой може ли да си представи колко е тази площ? И тази площ гори в пламъци, достигащи фронт с дължина 2-3 километра.

Когато всички празнуваха по празниците, почти всички пожарникари и тези, които почиват, се бориха с ненужните пожари. С пожарите наред с нас се бориха пловдивските пожарникари – доброволци, граждани, служители на държавните горски стопанства и кметове на населени места. Някои от пожарите бяха запалени от три страни. Няма хванати човешки индивиди, които са запалили тези пожари. Аз отправям апел към вас, граждани – забележите ли някои да палят треви, храсти, огън в горите и на други нерегламентирани места в близост до гори и сгради, независимо с каквато и да е цел – ОБАДЕТЕ СЕ незабавно на тел.112. Вие сте тези, които могат да ни помогнат да установим подпалвачите. Останалото е наша работа. Защото и днес за празника на независимостта над кв. Горни Воден в Асеновград „съвестни“ хора запалиха гората. Честито! С голямо уважение към вас, гражданите… Комисар Мангараков.“

Подобни статии

Top