17-годишен отива на съд за палеж на заведение и бръснарски салон в "Изгрев" - DC news

17-годишен отива на съд за палеж на заведение и бръснарски салон в „Изгрев“

Щетите са за близо 80 000 лева

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд 17-годишен за палеж на заведение и бръснарски салон, съобщиха от прокуратурата под тепетата.

И.С. е предаден на съд за това, че на 21.02.2022 г., в гр. Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, е запалил имущество със значителна стойност – метална каравана, представляваща заведение за обществено хранене – бистро. Пожарът се е разпрострял и върху други два имота – бръснарски салон и вендинг автомат. От палежа са настъпили значителни имуществени вреди на обща стойност 79 620 лева. От тях 77 020 лева са щетите за собственика на металната каравана – бистро, 1 750 за вендинг автомата и 850 лева за бръснарския салон.

На 21 февруари 2022 г. в гр. Пловдив И.С. и двама негови приятели употребили алкохол в дома на единия от тях. Когато цигарите им свършили, те отишли да си купят нови от денонощен магазин в кв. „Изгрев“. След това тръгнали да се разхождат по ул. „Вратцата“. По пътя хвърляли горящи хартии в контейнери и кошове за смет, за да ги запалят.

Когато стигнали до металната каравана – бистро, обвиняемият И.С. запалил парче от кашон, което намерил на пътя и го хвърлил в заведението. Бистрото било с дървена облицовка, не работело и електричеството било спряно.  Огънят бързо обхванал дървената облицовка и оборудването  – маси, пейки, хладилни витрини, климатици, телевизори и др. и се пренесъл в съседния бръснарски салон и близкия вендинг автомат. От свидетели бил подаден сигнал в полицията и пожарът бил потушен.

През това време И.С. и двамата му приятели продължавали да се движат по близки улици и да палят контейнери за смет. До един от тях те били установени и задържани от полицейските органи.

Обвиняемият И.С. е с мярка за неотклонение „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“.

Подобни статии

Top