17-годишният младеж, блъснал жена с мотора си в Асеновград и избягал, остава в ареста

Днес Районен съд – Асеновград  заседава по искането на прокуратурата

Районна прокуратура в Асеновград остави в ареста 17-годишното момче, което помете с мотора си 40-годишна жена в асеновградския квартал Долни воден. С мярка „задържане под стража“   е и мъжът, който му е дал возилото.

Миналия петък тийнеджърът, без шофьорска книжка, с чужд мотор, блъсна с висока скорост млада жена, след което избяга от местопроизшествието.  По -късно се опита да прикрие случилото се.

Районна прокуратура – Асеновград, внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д. К, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Мотивите на обвиненитео са, че  при управление и като водач на мотоциклет, марка „Хонда“, младежът е нарушил правилата за движение по пътищата, при което по непредпазливост е причинил средна телесна повреда – фрактура на дясна подбедрица, довело до трайно затруднение на движението на 40-годишна жена. Освен това  е избягал от местопроизшествието и е управлявал моторно превозно средство, без да има необходимата правоспособност – престъпление по чл.343, ал.З вр. чл. 342, ал.1 вр чл.63, ал.1,т.З от НК.

Жена е в кома, след като беше прегазена от 17-годишен моторист в асеновградския квартал Долни Воден

С мярка „гаранция” в пари в размер на 2000  лева е  лицето, което му е предоставил мотора, знаейки, че младежът не притежава книжка и е осъждан.

Според прокуратурата в условията на независимо съпричиняване, с Д.К.,  той е нарушил правилата за движения по пътищата – чл. 102 ал.1 от Закона за движение по пътищата, който забранява да се предоставя МПС на лице, което не е правоспособен водач или не притежава съответното свидетелство за управление, валидно за категорията, към която се отнася моторното превозно средство.

С.С. е привлечен като обвиняем и за това, че на 22 май 2020 г., в гр. Асеновград, обл.Пловдив, е предал по телефон на единен европейски номер за спешни повиквания 112 неверно повикване за противозаконно отнето моторно превозно средство – мотоциклет „Хонда“ – престъпление по чл. 326 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подобни статии

Top