17 памeтника, които могат да разкажат много за човечеството

Паметниците са визитната картичка на всеки град.

Понякога, за да ги видят,  туристите преодоляват хиляди километри. Например, през 2016 година заради Статуята на Свободата на остров Либерти са пристигнали около 4,5 млн. души. Когато скулптурите са създадени не само за красота, а за да доведат някаква важна мисъл до съзнанието на хората, те привличат към себе си невероятен брой зрители. И тези скулптури, които умеят без думи за предадат своите мисли, заслужават възхищението ни.

Паметник на 96-ата депутати от Райхстага, убити от нацистите

Мемориалът е разположен в подножието на Райхстага. Върху плочите са имената на депутатите, които не са преминали на страната на нацистите и са заплатили за това с живота си. Повечето са загинали от 1933 до 1945 г. Само за един човек, Георг Вендт, е посочена година на смъртта 1948.Той умира от последствията, причинени от пребиваването му в нацисткия Бранденбургски център по евтаназия. Сред депутатите са 90 мъже и 6 жени.

Преходът 1977–2005

В самия център на полския град Вроцлав, на пресечката на улиците Świdnickiej i Piłsudskiego бронзовите хора потъват в земята преди да пресекат улицата, а от другата страна – като че ли излизат изпод земята. Автор на инсталацията „Преходът 1977–2005“ е Йежи Калина (Jerzy Kalina), известен полски художник и скулптор. Именно на тази пресечка на улицата по време на острата политическа криза през 1981 година са ставали активните демонстрации, по време на които хората излизали от нелегалност. Наричат скулптурата и по друг начин – Паметник на жертвите от военното положение.

Пътешествениците

Едни виждат в тази скулптура в Марсилия празнотата, която пътешественикът иска да запълни, други, обратно, това, че човек оставя част от себе си във всяка географска точка, която е посетил. Истинският замисъл на своите творби обаче Бруно Каталано не разкрива пред никого. Подобни скулптури той е заселил в много градове на Франция и е нарекъл тази серия „Пътешествениците“.

1 2 3 4 5 6

Подобни статии

Top