17 заразени в Пазарджик за денонощие, 41 са новите случаи в страната

Продължава тенденцията на повече излекувани от заразените

Новите случаи на заразени с коронавирусна инфекция у нас за изминалото денонощие са 41. От тях 11 са в болница, съобщи зам.-председателя на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За денонощието са направени са 1450 изследвания. „Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, защото седмици наред слушаме, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи. Напротив, капацитетът се увеличи откъм лаборатории и тестове, за доказване на новите случаи и изследвания се правят“, коментира проф. Кантарджиев.

„Броят на излекуваните е 42-ма – отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели, а общият брой на излекуваните в страната е 769 души. 26 от тях са в София, в Плевен – 6, Велико Търново – 3, Смолян – 3, Пловдив – 2, Силистра и Сливен по – 1“, посочи професорът.

Общият брой на заразените в страната от началото на пандемията са 2 372. Това е увеличение с 1,8%. Активните случаи в страната са 1478. От тях 8 са в София, а по един случай има в Благоевград, Кюстендил и Смолян.

Най-голям брой заразени има в Пазарджик – 17.

„Причината е огнището в Завода за производство на авточасти „Костал“, уточни Кантарджиев. „Там са взети мерки, една част от хората в завода са в отпуск. Сега тези 200, които са били върнати на работа, ще бъдат пуснати по домовете си, ще се направи пълна дезинфекция на завода и тези, които са били в отпуск ще ги заменят. Така ще се запази здравето на хората. Една от трите области, където много внимаваме освен за социалните и старчески домове, са стратегическите производства и големитете предприятия“ коментира той.

Заразените медици вече са 249. За денонощието се е заразила една медицинска сестра от Кнежа.

Петима са починалите през последните 24 часа.

Двама от тях са в Пазарджик – мъж и жена. Мъж на 78 години е починал в УМБАЛСМ „Пирогов“, той е бил с диабет. В Стара Загора е починала 51-годишна жена с онкологично заболяване, а в Ямбол – мъж на 88 години, с инсулт. 

1 2

Подобни статии

Top