18-годишен германец извършил атаката в Мюнхен (СНИМКИ)

Стрелецът от Мюнхен е 18-годишен германец от ирански произход, съобщава btv. Преди ден той откри стрелба в търговски център в германския град. По последни данни на местните медииубитите са 10, включително стрелеца, а 16 са ранени.

Мотивът за нападението остава неясен, заяви тази нощ началникът на полицията Хубертус Андре, цитиран от ДПА. „Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него“, уточни той. Нападателят носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант „Макдоналдс“ в търговския център „Олимпия“.

Сред жертвите има деца, а трима от ранените 16 души остават в критично състояние, съобщи Андре.

По първоначални данни стрелците, избягали от местопрестъпленеито са трима. По-късно се оказа, че двама заподозрени са били разпитани и било установено, че нямат нищо общо.

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство и живеел в Мюнхен от повече от две години, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. Раницата му била изследвана с робот за експлозиви. Не беше съобщено за намерени такива.

Тялото на заподозрения било открито около два и половина часа след атаката. Младежът не бил познат дотогава на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре, цитиран от Асошиейтед прес.

След избухването на стрелбата градските власти изпратиха съобщение по смартфоните за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви предпазливо край на тревогата. Макар че първоначално тя определи стрелбата като акт на тероризъм, впоследствие заяви, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм. Свидетели твърдят, че е чул стрелецът да крещи обиди против чужденците.

„Въпросът „тероризъм или безразборна стрелба“ е свързан с мотива, а ние не го знаем. Не можем да разпитаме заподозрения, така че разследването е малко по-трудно. Трябва да установим с кого е контактувал преди стрелбата“, каза Андре.

Германският канцлер Ангела Меркел е редовно информирана за ситуацията, заяви началникът на кабинета й Петер Алтмайер. „Всичко, което знаем и можем да кажем засега е, че това беше жестока и нечовешка атака“, каза той по телевизия А Ер Де. „Не можем да изключим, че има терористична връзка. Не можем и да го потвърдим, но разследваме и в тази посока“, добави той.

Подобни статии

Top