18-тата „Сцена на кръстопът” вдига завеса на 9 септември

18-та Сцена на кръстопът

Със спектакъла „Херкулес и Авгиевите обори” на Народен театър „Иван Вазов” ще се открие Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. 18-тото издание на артфорума стартира на 9 септември на Античния театър и ще продължи до 23 септември. По-голяма част от богатата съпътстваща програма на феста в памет на Кольо Карамфилов ще се проведе в неговата галерия U P.A.R.K.

19 театъра, между които девет софийски и три от чужбина ще участват в тазгодишното издание на „Сцената”. Надсловът на театралния форума е „Театъра – утопия”. 23 спектакъла са селектирани за участие във феста – най-доброто сътворено в българските театри през изминалия сезон.

Четири са премиерите – две на Пловдивския театър – „Сако от велур” от Станислав Стратиев, реж. Борис Панкин, и „Съблечи се!” от Джо Ортън, постановка Красимир Ранков, премиерно е и представлението на НТ „Ив. Вазов” „Жана” на младата руска авторка Ярослава Полинович.

Богдана Костуркова – селекционер на програмата: „Тя е една от най-интересните руски драматуржки, които вече имат своята слава и признание по света. Спектакълът е реализиран от Явор Гърдев, който винаги предизвиква интерес с всяка своя творба. Премиера ще има и пиесата „Антигона” на Жан Ануи – една позабравена пиеса на френския модерен класик.”

Силно е присъствието и на театрите от чужбина – Националният театър „Леся Украинка” от Киев с постановката „Едит Пиаф. Живот в розова светлина”,  театър „Одеон” – Букурещ с „Министершите” и театърът на маса „Зайчето” на стената  на живеещата в Швеция пловдивчанка  Вера Нестрьом.

Освен спектаклите, осем от които отличени с различни театрални награди,много разнообразна е и съпътстващата програма на форума. Повечето от събитията ще бъдат в галерия U P.A.R.K. в памет на един световен артист, какъвто беше Кольо Карамфилов.

Елин Рахнев – криейтив директор на фестивала: „За мен е голяма чест, че всички събития ще бъдат там след 21:30 ч. и всеки, който не знае кой е Кольо Карамфилов ще разбере. Там ще бъде и неговата изложба със сценографии.”

Ще бъдат представени и книги, посветени на големи български творци. Мая Бежанска и Валентин Танев ще водят уъркшоп „Театъра – Утопия”, ще бъдат показани спектакли с участието на музикална трупа „Бамбини”, професионалната танцова формация „Пловдивъ” и възпитаниците на Гимназията за сценични и екранни изкуства.

Подобни статии

Top