18 души от дома в Джурково заразени с COVID-19

По-тежко заболелите ще бъдат приети за лечение в МБАЛ-Асеновград

18 души от Дома за лица с физически увреждания в с. Джурково, община Лъки, са положителни за коронавирус. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Пловдив.  От тях 13 са домуващи, а 5 са от персонала. Сред заразените са една медицинска сестра и четирима санитари/перачи, уточняват от Областна управа.

Една от пробите е съмнителна и ще бъде повторена.

Така общо с COVID-19 са 16 домуващи (заедно с първите три жени, хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“).

Взети са проби на общо 58 души. В дома живеят 39 лица и всички са изследвани. Персоналът е от 25 човека, трима са в отпуск и не са тествани.

„Към този момент ситуацията е овладяна. Няма място за паника, защото са предприети всички противоепидемични мерки, има достатъчно дезинфектанти и предпазни средства. В Дома има един лекар и пет медицински сестри. Сградата е на три етажа и има два входа, което дава възможност да се изолират положителните пациенти, както и да се полагат грижи за по-леките случаи с клиника. По-тежко заболелите ще бъдат хоспитализирани в МБАЛ-Асеновград, където има свободни легла“, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Каназирева в Асеновград: Няма да позволя да се връщат пациенти!

36 са оздравелите за денонощието, което е много повече от  броя на заразените – 8 души. До момента общо 844 души са преборили заболяването.

През последните 24 часа има двама хоспитализирани от новите 8 случая и те са в задоволително състояние. На домашно лечение са 376 души, под карантина 357. Общо 1 349 са доказани случаи на коронавирус в Пловдив и областта.

По общини към днешна дата заболелите са: Пловдив – 934, Карлово – 53, Кричим – 26, Хисаря – 11, Родопи – 85, Стамболийски – 22, Калояново – 8, Перущица – 23, Раковски – 12, Марица – 39, Асеновград – 70, Брезово – 2, Куклен – 12, Садово – 16, Първомай – 7, Съединение – 14, Сопот – 9, Лъки – 6.

Снимка: YouTube

Подобни статии

Top