18 години след 11 септември: Ужасни болести убиват хиляди след атентата

Жертвите на атентата са далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени.

18 години от атентатите на 11 септември. На днешния ден през 2001 година похитени от терористи самолети се врязаха в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон. Трети самолет се разби в щата Пенсилвания. Близо 3000 души загинаха.

Жертвите на атентата са далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени. Огромен брой хора страдат от рак и белодробни заболявания години след срутването на Световния търговски център.

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото, са най-тежко засегнати. Около 10 000 от тях са диагностицирани с рак по данни на федералната програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите. Броят на заболелите постоянно расте.

От тези, намирали се в района, покрит от дима и праха от срутилите се сгради, в медицинската програма са включени 21 000. Техният брой се е удвоил от 2016 г. до средата на 2019 г. Близо 4000 от тях са болни от рак, най-често на простатата, гърдата или кожата.

Няколко изследвания са показали, че заболеваемостта от рак е нараснала с между 10 и 30 на сто сред изложените на облака хора.  И се очаква в бъдеще броят на болните да нараства, тъй като редица канцерогенни заболявания като мезотелиомата или карциномът на белия дроб се развиват в по-късна възраст.

В края на юли президентът на САЩ Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 г. за 2090 г. крайната дата, до която заболелите вследствие на атентатите могат да предявяват искове за обезщетение пред специален федерален фонд.

Фондът ще бъде попълван редовно със средства, тъй като първоначалната сума от 7,3 милиарда долара вече се изчерпа със средно обезщетение от 240 000 долара на болен и 682 000 долара за починал.

Очаква се днес хиляди да се включат във възпоменателни церемонии във Вашингтон, Ню Йорк и Пенсилвания.

В Ню Йорк ще се състои възпоменателна церемония при Националния мемориал. На мястото, където се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център, ще се състои традиционно четене на имената на жертвите. „Звънецът на надеждата“ в параклиса „Свети Павел“ ще отбележи момента, в който първият похитен самолет се разби в Световния търговски център.

С мълчание ще бъдат отбелязани и останалите пагубни моменти от трагичния ден. От мемориала на 11 септември в Ню Йорк от изгрев до залез към небето ще се издигат два лъча светлина, напомнящи за трагичната съдба на кулите-близнаци.

Снимка: Флагман

Подобни статии

Top