18 години затвор за рецидивист, намушкал приятел по чашка в Пазарджик в разгара на първия локдаун

Двамата се напили вдома на Белята, домакинът извадил нож и намушкал жертвата

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 18-годишна присъда за убийство, постановена от Пазарджишкия окръжен съд.

53-годишният Иван. Н. с прякор Белята, който е осъждан девет пъти, е признат за виновен в това, че на 04. 04. 2020 г. в гр. Пазарджик умишлено е умъртвил Николай Шкодров от същия град и е осъден на 18 години лишаване от свобода. Убиецът е осъден да заплати на майката на пострадалия сумата от 150 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и на жената на пострадалия сумата от 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Убиецът и жертвата били приятели от години и често употребявали алкохол заедно, като в тези случаи обвиняемият Белята ставал заядлив и агресивен. На една от организираните сбирки, подсъдимият нанесъл побой на пострадалия, като му избил горните предни зъби. Това не попречило на двамата отново да се срещат. В пияно състояние Белята нанесъл побой и на приятелката си.

В злокобната нощ на 04. 04. 2020 г. убиецът поканил пострадалия в дома си, а последния взел със себе си бутилка с ракия. Двамата изпили голямо  количество алкохол. Вечерта към тях се присъединили и приятелките им.

След 22 часа домакинът настоял да бъде увеличена музиката, която слушали, но било вече доста късно и Шкодров отказал, за да не дойде полиция. Малко след това подсъдимият се ядосал, че музиката не се увеличава, станал от мястото си, посегнал внезапно към ножа, който извадил бързо от под масата. Както бил изправен замахнал и първоначално причинил порезна рана в лявата част на шията на пострадалия, а след това нанесъл и директен удар в гърдите му с ножа.

На спешния телефон 112 се обадил свидетел и след малко на мястото пристигнали коли на Бърза помощ и полицията. Лекарите само констатирали смъртта на Шкодров.

На всичкото отгоре убиецът се опитал да прикрие следите си, скрил ножа и заличил кръвта. По-късно полицаите намерили оръжието. При задържането му Иван бил много пиян.

Решението на ВКС е окончателно и е влязло в сила.

Подобни статии

Top