18 лекари хвърлиха оставки в болницата в Карлово

Поводът е разкриването на спешен денонощен кабинет в лечебното заведение

18 от общо 20 лекари в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ Карлово са подали днес оставки, съобщи ПБ Новинар, позовавайки се на предсадателя на лекарския съюз в здравното заведение д-р Дориана Маринова. Оставките на медиците са били обсъждани днес на заседание на Лекарския съюз. По думите на д-р Маринова двамата, които не са подали заявления за напускане, днес не са били на работа.

Лекарите са подали едномесечни предизвестия за напускане. Поводът – разкриването на спешен денонощен кабинет в лечебното заведение. Медицинският съвет към болницата е изпратил писмо до ресорното министерство, общината и Общинския съвет в Карлово, като в него недоволните медици обаче са категорично против откриването на този кабинет.

Лекарите  заявяват, че дейността му ще се дублира с работата на Спешна помощ. Те пишат още, че здравното заведение не отговаря на изискванията по стандарт за такъв кабинет. В болницата има приемни кабинети, в които по график се приемат болни, а лекарите осигуряват 24-часови дежурства и здравното заведение е обезпечено със специалисти.

Ако проблемът спешно не се разреши, на практика Карлово ще остане без болница.

Според управителя на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев на Медицински съвет колегите му са дебатирали по казуса и не са съгласни с решението на Областния кризисен щаб в Пловдив да бъде разкрит такъв кабинет, въпреки че вчера областният управител Дани Каназирева го обяви официално в Карлово.

В понеделник д-р Пелев ще разговаря с кмета д-р Емил Кабаиванов, с председателя на Общинския съвет  в Карлово Доньо Тодоров и с председателя на Здравната комисия в местния парламент д-р Стоянка Делевска, за да решат какво да правят.

Паралелно с това обаче, д-р Пелев заяви, че кабинетът ще стартира официално работа от понеделник. Той допълни, че опасенията на лекарите са, че джипитата ще започнат да изпращат пациенти в новия кабинет, но той според управителя е предназначен само за болни, като целта му е да облекчи работата на Спешната помощ.

Припомняме, че карловската болница е една от малкото в областта, в които се приемат и лекуват болни от COVID-19. Такива заразени пациенти обикновено се лекуват в пловдивските лечебни заведения.

Подобни статии

Top