18 предписания на храмове от пожарната преди Великден

18 предписания на храмове за неизправности

140 проверки в църкви, манастири и параклиси са извършени от пожарникарите в пловдивско преди Великден. Огнеборците са проверявали пожарната безопасност в храмовете във връзка с масовото събиране на хора в църкви, манастири, параклиси и други подобни обекти, в които се провеждат церемонии във връзка с празника. Причината – изпълняваните ритуали, съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, които значително повишават риска от възникване на пожари.

Обърнато бе особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условията за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене и др.

При проверките, за констатираните нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност до момента са връчени 18 бр. писмени разпореждания. Предписани са кратки срокове за отстраняване на нарушенията.

„Благодарение на тези проверки, целящи постоянен контрол над обектите, тази година с радост можем да отбележим, че нарушенията на правилата за пожарна безопасност в тях са значително намалели“, отбеляза говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев.

На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в тези обекти, като акцентът е върху противопожарния режим, обучението на персонала за работа с подръчните противопожарни уреди, опасността при паленето и пренасянето на горящите свещи и гасенето на догарящите, както и изключването на електрическото захранване след тържествените церемонии.

Огнеборци ще дежурят по Великден

Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните смени са проучили оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп.

Проверките за организацията и контрола и изпълнението на предписаните мерки за пожарната безопасност продължават.

От пожарната апелират да се борави внимателно със свещите

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – град Пловдив, призова миряните да боравят внимателно със запалените свещи при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено при пренасянето им след църковните церемонии в домовете, се създават сериозни предпоставки за възникване на пожари.

„След прибирането си в домовете, не оставяйте свещите да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Оставени без наблюдение върху горими предмети, те може лесно да предизвикат пожар. Последиците от една небрежност могат да са изключително сериозни“, допълват от пожарната и призовават:

При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112!

Подобни статии

Top