180 хил. лева е издръжката на арестуваните питбули досега (СНИМКИ)

Питбулите остават в приюта до окончателното решение на съда

180 хил. лева е похарчила досега община Пловдив за питбулите, които все още се намират в общинския приют за кучета в Пловдив заради делото срещу техните собственици. Припомняме, че още през април тази година, те Пловдивският районен съд призна за виновни 50-годишният Иван Иванов и 25-годишният Константин Иванов за отглеждане и трениране за боеве на 50 питбула. Те бяха осъдени съответно на 2 години и 1 една година условно, а 41 питбули, прибрани в приюта, им бяха отнети от съда и ще бъдат предадени на ще бъдат дадени на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вижте какви присъди получиха собствениците на малтретирани питбули

„Делото приключи на първа инстанция, но мотивите на присъдата още не са написани, а след това се очаква тя да бъде обжалвана“, посочи Георги Божев, директор на ОП „Зооветеринарен комплекс“. Животните заемат над 50% от капацитета на приюта и са настанени в отделни клетки. „Единственият проблем е, че се хранят яко, иначе други проблеми нямаме с тях“, каза и зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков.

„Питбулите са веществени доказателства и няма как да бъдат преместени от приюта. 6 лв. струва храноденът им“, допълни Божев. Той допълни, че в момента приютът е пълен с животни и съобщи, че от началото на годината досега са осиновени 78 кучета. Други 85 пък чакат своите бъдещи стопани. Интересът към осиновяването на бездомни животни бил голям, благодарение на множеството кампании по тази тема, подчерта шефът на Зооветеринарния комплекс.

Според последното преброяване на бездомните животни в Пловдив те са намалели,

което се дължи на системната работа на служителите на общинското предприятие в Пловдив, посочи още Георги Божев. По данни на отдел „Екология“ в общината, кучетата, които са на улицата са около над 700, а котките наброяват над 8000. „Всяка година Община Пловдив кастрира над 2000 котки, благодарение съвместната работа с доброволци“, обясни Йорданка Цонева от екоотдела. По думите й това става благодарение на над 250 зоодоброволци, които участват в залавянето на кварталните бездомни котки, както и на организациите за защита на животните в града.

1 2

Подобни статии

Top