180 слънчови невести шестваха по улиците на Асеновград на Еньовден (СНИМКИ)

Малките булки се включиха в ритуала „Калиница“, единствен по рода си в страната

Малки слънчови невести шестваха из улиците на Асеновград днес и създаваха свежо настроение. Ритуалът „калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден.

Тази година в обичая се включиха общо 180 момиченца от различни градове на страната. Калинички станаха деца на възраст от 1 г. до 9 г.

Празничният ден започна със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец“.

Кметът на града доктор Христо Грудев стана част от празника на калиниците. Той присъства на литургията в храма, след което всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан.

Първата спирка бе параклисът „Света Богородица – Въведение“ (Калиничката). Там момиченцата отново бяха благословени и наречени за здраве и щастие. После тръгнаха обратно по предварително определен маршрут, изпълнявайки традиционната и автентична детска песен „Вижте нашата каленичка колко е красива“, под съпровода на военния духов оркестър.

1 2

Подобни статии

Top